MasyaAllah, Dit0nton 11 Juta Kali

SETIAP ibubapa pasti mengimpikan anak mereka menjadi 0rang yang s0leh dan mentaati agama. Apatah lagi jika anak mereka daIam usia yang muda b0leh menjadi imam kepada jemaah lain. Begitu juga bagi se0rang remaja ini yang menjadi inspirasi kepada ramai kanak-kanak apabila vide0nya telah menjadi viral dan dit0nton jutaan 0rang.

Di dalam vide0 yang dikongsi di laman FB Dakawah Al-Ummah, remaja berkenaan yang bernama Luqmanul Hakim menjadi Imam s0lat di Masjid Al-Ummah, Banjarmasin, Indonesia. Bacaan ayat-ayat suci dari beliau kedengaran jeIas dan terang. MasyaAllah.

Vide0 yang telah dimuatnaik pada Julai tahun lalu, mendapat tont0nan sebanyak 11 juta kali dan lebih 6 ribu komen. Lukmanul Hakim adalah siswa SMP di Ponpes Muhammadiyah Al Furqon yang viral di media s0sial kerana dianugerahkan suara yang begitu indah.

“Allah berikan suara yang begitu indah kepada Luqmanul Hakim imam muda, dia adalah se0rang santri (pelajar p0ndok)di ponpes Al Furqon kota Banjarmasin. Masya Allah sem0ga anak ini menjadi contoh bagi kawan-kawan semua. #lukmanulhakim #suaraterindah #imammuda video ini kami rakam di Masjid Al-Ummah Banjarmasin,” tulis kapsyen video tersebut.

Rata-rata netizen memuji bacaan yang yang bukan sahaja merdu malahan sebutannya juga jelas dan terang. Walau bagaimanapun se0rang netizen yang berniat baik telah memberi komen yang ada sebutan yang tertinggal di dalam bacaannya dan diharap dapat dia perbaiki di masa akan datang dan untuk kebaikan orang lain. Bagaimanapun, dia tetap memuji suara remaja berkenaan yang merdu.

Sem0ga menjadi inspirasi buat kanak-kanak lain di luar sana untuk lebih ramai menghafaz Al-Quran dan juga mendalami ilmu Agama. Video Luqmanul Hakim menjadi Imam Solat di bawah ini.

Sem0ga video ini menjadi dor0ngan buat ibubapa supaya tidak lupa memberikan anak-anak mereka didikan agama yang cukup supaya anak-anak mereka menjadi orang soleh dan diredhai Allah S.W.T. Sem0ga lebih ramai Luqmanul Hakim yang lahir selepas ini. Aamin

Sumber: Youtube / dakwah al-ummah / coretan nasihat

PERHATIAN: Pihak Kecohapetu tidak akan bertanggungjawab langsung kepada komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment